Jump to content
Sign in to follow this  
staszek1503

HD51- Uruchamianie czytnika Phoenix FTDI

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam problem żeby uruchomić Phoenix FTDI na swoim dekoderze AX 4K BOX HD51 ( OpenPLi 6.2 ), niestety pomimo kilkunastu godzin spędzonych na forach internetowych i przeczytaniu kilkunastu poradników czytnik nadal nie jest wykrywany.

Ma ktoś z was ten model dekodera z uruchomionym czytankiem ?

Zawsze pomagał mi użytkownik @kaspian natomiast pod ponad miesiąca nie ma go na GG ani tu na forum

Jest ktoś w stanie pomóc mi rozwiązać ten problem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestowałem na moim HD51

czytnik podłącz pod USB2.0

Wystarczy zainstalować usbserial z pluginów/drivers

 

 

01.jpg

 

 

oscam.server

protocol                      = mouse
device                        = /dev/ttyUSB0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie sprawdzisz a już robisz sobie problemy.

Jesteś w błedzie.

To USB3.0 jest tylko jedno.

Z tyłu Masz też USB.2.0

 

 

15dnnn5.jpg

30u4fnn.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pod USB 3.0 nie będzie działać ? ( nie ma na to jakiegoś fixa ) ?

Bo 2.0 jest pod klapką i musiałbym mieć ją otwartą

Dzięki za pomoc :)

Wszystko śmiga ale jest mały mankament po włożeniu na nowo karty lub włożeniu innej karty czytnik ma problem z jej wykryciem i trzeba usunąć wpis z oscama włożyć kartę zrestartować dekoder i dać na nowo wpis do oscama

Share this post


Link to post
Share on other sites

po włożeniu na nowo karty lub włożeniu innej karty to nie jest problem tylko normalny objaw,że trzeba zrestartować oscama

 

 

Jak czytnik ma problem z wykryciem karty to trzeba zastosować odpowiednie

taktowanie w MHZ

taktowanie ustawiasz w samym czytniku ( zwykle są do tego zworki)

oraz MHz: i Card MHz: w Reader oscam.server

 

 

np. czytnik ma zworkę na taktowanie 1000MHZ

zworka.jpg

 

 

przykład nie oznacza ,że takie parametry Masz ustawić

Share this post


Link to post
Share on other sites

po włożeniu na nowo karty lub włożeniu innej karty to nie jest problem tylko normalny objaw,że trzeba zrestartować oscama

 

 

Jak czytnik ma problem z wykryciem karty to trzeba zastosować odpowiednie

taktowanie w MHZ

taktowanie ustawiasz w samym czytniku ( zwykle są do tego zworki)

oraz MHz: i Card MHz: w Reader oscam.server

 

 

np. czytnik ma zworkę na taktowanie 1000MHZ

zworka.jpg

 

 

przykład nie oznacza ,że takie parametry Masz ustawić

Nie mam zworki tylko przełącznik 3,57/6MHz między tymi dwoma opcjami mogę wybrać :) teraz mam ustawione 3,57 MHz.

Nie chodzi tu o restart oscama tylko że muszę usuwać wpis dotyczący czytnika ( USB ) i dodawać go na nowo po każdym włożeniu karty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.