Jump to content
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.
Sign in to follow this  
Irco

Zmiana image, kiedy USB nie działa

Recommended Posts

Witam. Niestety "morduję" się z tym tematem, mam dekoder (Zgemma Star 2S [sh1]), w którym zainstalowany jest angielski iPab, potrzebuję przerobić obraz na OpenATV, albo Openpli, niestety problemem jest niedziałający USB z tyłu, które odpowiada za flashowanie obrazu. Szukałem różnych wtyczek i nie mogłem sobie z tym poradzić, na forum również nie udało mi się znaleźć informacji. Ma ktoś jakieś ciekawe opcje ?? Albo najlepiej rozwiazanie :)

Działa internet, LAN, połączenie z DCC jest bezproblemowo

Dodatkowo działa przednie USB, z którego neistety bootloader nie rusza. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jakiej podstawie twierdzisz, że problemem jest nie działający USB z tyłu ?

Jeżeli rzeczywiście jest uszkodzony to była tego przyczyna i należy oddać tuner

do naprawy.

W programowaniu po USB istotny jest pendriv (używam 2GB)

Wyczytałem gdzieś na necie, że warto spróbować nawet kilkanaście razy zrobić flash poprzez usb długo trzymając przycisk Power.

Warto też w celu bezpośredniego przejścia do update zmienić w katalogach instalacyjnych plik noforce na force.

 

Po kilkunastu bez skutecznych próbach, pozostawiłem go z wsuniętym pendrivem na ok 15 minut, po czym tuner nagle wstał i zaczął ładować pliki image.

Soft poprawnie się zainstalował i póki co jest wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie działa pendrive, ponieważ wogóle go nie czyta, mam 1GB KINGSTONE, czyli chyba najlepszy do tego typu okazji. Robiłem nim niejednokrotnie flashe na Zgemma Star 2S, Star S, H.S, H.2S i H.2H a dodatkowo H7S. Dlatego to nie jest wina USB, odziwo USB jest "połączony" z LAN, bynajmniej wbudowane są w 1 module i LAN działa bez problemowo, ale USB niestety nie. Da radę jakoś przez DCC (telnet), albo przez jTag/RS232?? Niestety takich informacji nigdzie nie znalazłem, a najbliższy gościu "co naprawia" takie cacka to weźmie ok. 150zł, co niestety średnio się kalkuluję przy tego typu błędzie. Dlatego szukam innego rozwiązania, a te wszystkie MULTIBOOTY jako wtyczki to nie są w stanie poradzić.

 

Ps. Zapomniałem napisać że nie czyta go nawet przez wtyczke Dream Explorer.

Ps2. Dodatkowo bardzo mnie nurtuje jedno, mam przy sobie 2 dekodery Zgemma Star 2S, i na jednym przy zasilaniu pokazuje wejście 2A, a na drugim 3A. Proszę o informację czemu taka rozbieżność i ile lepiej "zapodawać"?:) Ogólnie to daję zasilacze 2A -2.3A

Edited by Irco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.