Jump to content
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.
laurier07

[ROZWIĄZANY]VU+ Solo SE - zawiesza się przy wyłączaniu

Recommended Posts

Witam.

 

Na pokładzie VU+ Solo SE zainstalowane VTi+ 13.

 

Od jakiegoś czasu nie da się dekodera "głęboko" wyłączyć. Objawia się to zawieszeniem podczas shutdownu. Nie za bardzo wiem co może być powodem.

 

Zauważyłem też że będąc we wtyczkach i chcąc zainstalować/rozinstalowac jakieś pluginy (typu MediaPortal) nie mogę tego zrobić gdyż pojawia się informacja że nie mam miejsca na dysku i operacji nie da się wykonać. Niestety nie wiem jak odinstalowuje się pakiety przez putty, więc gdyby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny. Być może problem z wyłączaniem dekoderu jest ściśle powiązany z brakiem miejsca na dekoderze. 

 

Dziękuję za jakąkolwiek pomoc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, laurier07 napisał:

Zauważyłem też że będąc we wtyczkach i chcąc zainstalować/rozinstalowac jakieś pluginy (typu MediaPortal) nie mogę tego zrobić gdyż pojawia się informacja że nie mam miejsca na dysku i operacji nie da się wykonać.

 

Brakuje miejsca na dysku, czy raczej w pamięci typu flash?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy zmienić system na nowszy, wiele problemów zostało poprawione. 

 

Zwykle to problem niekoniecznie z brakiem miejsca ale i zainstalowanych pluginów a czasami używanej skórki. 

 

Odinstalować można tak samo jak zainstalować tylko ... odwrotnie czyli odznaczając. 

Edited by Ktosiu

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Ktosiu napisał:

Wystarczy zmienić system na nowszy, wiele problemów zostało poprawione. 

 

Zwykle to problem niekoniecznie z brakiem miejsca ale i zainstalowanych pluginów a czasami używanej skórki. 

 

Odinstalować można tak samo jak zainstalować tylko ... odwrotnie czyli odznaczając. 

 

no właśnie, problem w tym, że nie da się uruchomić zarządzania etycznymi z powodu braku pamięci Flash, dlatego jedyne wyjście do deinstalacja przez putty, a zapomniałem jak się to robili.

 

 

W ostateczności, zainstaluje VTi 14, jednak na ta chwilę wolałbym spróbować naprawić aktualny system. Mam sporo swoich konfigow których ustawienie zajęło mi sporo czasu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że najprościej w kolegi przypadku będzie usunąć wchodząc pod niebieski /Vti Narzędzia Systemu /Deinstaltor Ipk i usunąć co się chce,tylko z głową co się usuwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ręcznie też bez problemu zrobi miejsce,  przecież wystarczy tylko skasować skórki niepotrzebne i picoiny przez ftp, pewnie z 10-30 Mb do odzyskania na spokojnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez FTP jest prościej i szybciej, ale prawdopodobnie nie zna lokalizacji skąd usunąć a to co podałem nie musi znać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, janek66 napisał:

 prawdopodobnie nie zna lokalizacji skąd usunąć

 

To napisz jakie to lokalizacje,może się przydać innym ,mi również.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, janek66 napisał:

Czy kolega coś próbował robić np. to co podpowiedziałem wcześniej lub po FTP np.w totalcommandr w usr/lib/enigma2/python/Plugins/Extensions lub przy większej ilości skinów usr/share/enigma2 lub z pilota we wtyczkach /zarządzaj rozszerzeniami tylko w tym wypadku zaznaczyć kasuj te które są zaznaczone i które chce się usunąć lub może jest coś do usunięcia w media/usb 

 

 

 

 

Dziękuję bardzo. Udało się .. Dekoder wyłącza się już bez problemu. Kluczem okazał się brak pamięci. Po usunięciu wtyczki MediaPortal przez FTP zgodnie z zaleceniem @Janek66 dekoder wyłącza się już bez problemu.

 

Dziękuję wszystkim którzy pomagali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu. Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.