Jump to content
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.

oscam na android tv - sony

ListaByRafaello

Recommended Posts

Witam Serdecznie.

Tak jak w temacie, chciałbym uruchomić oscama na android TV - a dokładnie to

Sony KD-65XE9005

Bravia_atv2_eu-user 8.0.0 opr2.170623.027.S30 665451

Andek - 8.0.0

Jadro - 3.10.79

Znalazłem taki wątek na jednym z zagranicznych forach - Wetek Play 2 Oscam-emu binary (Android)

a wersje jakie on tworzy są świeże z tego co widać -> oscam-1.20_svn11577-798-armv7a-linux-androideabi23-libusb.zip
W sumie chcąc się dostać do "środka" TV po IP nie mam możliwości.

Czy jest ktoś w stanie to ogarnąć ? - chodzi tylko o cele edukacyjne, chciałbym zobaczyć jak to funkcjonuje.

pozdrawiam.

Temat jest ciężki-kiedyś o tym trochę czytałem na samym początku trzeba zrobić root-a by się dostać do środka co wiąże się z utratą gwarancji i po tym dałem sobie spokój był jeszcze problem z dvbapi które oscam nie czytał,już nie pamiętam nazwy forum na którym to czytałem ale jest to dość skomplikowane dla początkującego.

Za dużo zabezpieczeń w tv sony i nie jest to takie proste jak ci się wydaje-przenieść(zainstalować) plik.apk i podstawić swoje dane,trzeba podmieniać pliki w tv,nie wiem czy są jakieś pliki do tv sony,do tv samsung widziałem tylko jak przyjdzie nowy update do tv to wszystko trzeba wszystko robić od początku.

Sposobu na roota na tv Sony z tego co wiem póki co niema.
Można odpalić tryb developera i dostać się do tv poprzez adb. 

Ustawienia —> Informacje —>  Kompilacja —> i tutaj klikamy 10x OK, włączymy tym samym tryb developer i w ustawieniach pojawi nam się zakładka opcje programistyczne

W opcjach programistycznych włączamy Debugowanie ADB

i już mamy dostęp do tv.

na pewno w taki sposób mozemy usunąć aplikacje z tv, muszę w wolnej chwili sprawdzić czy zainstalujemy coś ?

@badboy007 właśnie miałem to pisać; co z tego że odpali oscam nawet z cline od Chińczyków, jak nie będzie miał aplikacji żeby to póścić na TV, co najwyżej będzie w stanie sprawdzić czy serwer z cline działa :-)
Nie mam TV z Androidem i nie wiem dokładnie jak to tam działa, ale chyba jest Kodi i w plugin jest oscam.

7 godzin temu, badboy007 napisał:

https://www.digitalworldz.co.uk/threads/download-ostool-is-oscam-for-android.420726/ 

Ja testowałem to na boxie z androidem nie było większego problemu pytanie jest jakiej aplikacji użyjesz do oglądania bo nie sądzę żeby oryginalna działała z oscam

co do boxów to inaczej troszkę jest, co do aplikacji, jednej używam już na TV ale ona odbiera stream z dekodera...

7 godzin temu, lokocool napisał:

Sposobu na roota na tv Sony z tego co wiem póki co niema.
Można odpalić tryb developera i dostać się do tv poprzez adb. 

Ustawienia —> Informacje —>  Kompilacja —> i tutaj klikamy 10x OK, włączymy tym samym tryb developer i w ustawieniach pojawi nam się zakładka opcje programistyczne

W opcjach programistycznych włączamy Debugowanie ADB

i już mamy dostęp do tv.

na pewno w taki sposób mozemy usunąć aplikacje z tv, muszę w wolnej chwili sprawdzić czy zainstalujemy coś ?

co do roota na sony - widziałem na forum sony że ludzie zrobili, używali do tego włożonego PenDrive ( non stop tam był )
tak co do developera to juz na początku miałem zrobionego...

2 godziny temu, paps napisał:

@badboy007 właśnie miałem to pisać; co z tego że odpali oscam nawet z cline od Chińczyków, jak nie będzie miał aplikacji żeby to póścić na TV, co najwyżej będzie w stanie sprawdzić czy serwer z cline działa ?
Nie mam TV z Androidem i nie wiem dokładnie jak to tam działa, ale chyba jest Kodi i w plugin jest oscam.

Nie chce od chińczyków odpalać, lecz ze swojego dekodera chce puścić sygnał nie streamując go tylko tak jak wyżej - oscam...

2 godziny temu, kristof1992 napisał:

Nie ma dvbapi na telewizory z androidem i tutaj jest problem.

cos mi się ostatnio obiło że TV Philips miał robiony root i dogrywane pliki dvbapi... i działało u kolesia ...

Do TV można kupić karty CI+ , niestety są praktycznie dostępne w cenach najtańszych tunerów , do tego ciężka konfiguracja i problemy z aktualizacjami oprogramowania. Prościej kupić tuner. 

Nawet jeśli uda sie zrotować to odpowiednie pliki są do konkretnych modeli i prawdę mówiąc trzeba posiadać ten sam model, to samo firmware by coś zadziałało albo sobie samemu pisać sterowniki. 

Co do Kodi wystarczy sprawdzić pluigin oscam ale wątpię by współpracował z sygnałem TV bez przeróbek Androida .

Sam plugin w Kodi działa , nie sprawdzałem dekodowania bo służy mi jako serwer domowy w Raspberry Pi będącym sterownikiem ambilight i klientem streamingu , w sumie na nim oglądam wszystko z tunera, Netflix itd .

Aktualna wersja w pluginie OSCam r11518, konfiguracja i interfejs identyczny jak w tunerze. 

Będzie czas to sprawdzę dekodowanie strumienia z tunera może wtedy będzie sens użyć w TV tylko dekodowania  streamingu

• Thanks (+1) 1

• 7 months later...
  • 3 weeks later...

Sam root nie zrobi działającego w 100% oscama na dekodowanie  który będzie działał bez problemów bez roota nawet  np teraz dział na TV z Androidem czy rootowanych tylko problem jest z działaniem dekodowania do którego nie ma dostępu z powodu zamknięcia źródeł kodu. 

Na Samsungi  jest ale z kolei nie każdy model Samsunga to umożliwia. 

• 2 months later...
W dniu 22.11.2020 o 17:56, paparobert napisał:

Koledzy zmieniło się coś w temacie? Chcę sprawić sobie oleda philips na androidzie 

Zamiast kombinować lepiej dokupić jakiś tuner na linuksie, bez problemów z oscamem i szybkość działania i przełączania kanałów o niebo lepsza niż w TV.

Sam mam rocznego oled Philipsa i takie rozwiązanie jest najlepsze.

• 3 weeks later...

Na TCL-a znalazłem taki opis:

"Android tv tcl
connect to tv via android filecommander
install
u5-hioscam.apk
start oscam manager
in tv apss make directory- oscam install (on the tv-root folder) NO NEED ROOT TV -working without root!!!
in oscam install directory put "oscam" file
in second config directory you need add oscam config files...
connect to tv from computer- you can edit and add files directly to TV- OSCAM FOLDER and edit files!!!

Oscam working- but can open and connect to dvbapi- i dont now -how need to doo with this!!
sorry for my english !

heare many oscam for androi files- rename files to "oscam" without any "marks"  "

A jest jakaś inna metoda aby nie podłączać dodatkowego tunera do tv z androidem ?

jakiś np. serwer na routerze a na tv tylko dostęp ?  tak aby TV miał tylko jednego pilota, a sygnał dekodował bez dodatkowego tunera np. łącząc się z routerem na którym jest oscam/cccam ?

a może jakiś moduł CI z oscamem/cccamem ?

• 10 months later...