Jump to content
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.

Recommended Posts

Posted

Nvidia Shield TV

Polecam tylko wersje PRO, do dzis najlepsza przystawka na rynku i bardzo dobry support.

aktualna wersja andka 11  9.0.2 (Released 4/12/22)

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/shield-tv/9/490234/shield-experience-upgrade-902-released-41222/

eBeta May, po podaniu serialu przystawki do 24h pojawi sie na twym boxie nowa aktualizacja.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/shield-tv/9/493462/shield-experience-upgrade-ebeta-may-2022-signup/

https://www.nvidia.com/pl-pl/shield/

Recovery:

https://developer.nvidia.com/gameworksdownload#?tx=$additional,shield

Narazie Adas

• Like (+1) 1
Posted

Mam możliwość zakupu ( stan b. dobry ) Nvidia Schield 2017 za 550 pln, jak ona wypada do wersji z 2019r ?

Cena nie wygórowana ?

Posted (edited)

Jak dla mnie to żadna prawie  różnica poza tym że nowsza mniej jednak się grzeje jak podpiąć do każdej dyski SSD 1 TB.

Różnica w grach też prawie niezauważalna, reszta działa praktycznie identycznie. 

Jedyna wada to ceny akcesoriów,  zakup najnowszego pilota  to czasami  prawie połowa ceny używanej konsoli. 

Bez problemu działają klawiatury, myszki na bt czy z odbiornikami. 

Jedno co mi nie działa że shieldami  to dotykowy monitor. 

Edited by Ktosiu
  • 1 month later...
Posted (edited)

Mam od prawie tygodnia na becie i nie narzekam. Przynajmniej te poprawki z parowaniem kontrolerów się przydały, moje po 2-3 dniach ciągle trzeba było parować. 

Szkoda że nadal nie ma Netfilxa z Atmos, reszta apek na szczęcie bez problemów  i tylko na nim trzeba się przełączać na inne urządzenie by oglądać. 

Poza tym czasami gui w 4k , masakra. 

Android TV Home_20220630_192622.png

Edited by Ktosiu
  • 4 months later...
Posted
W dniu 30.06.2022 o 20:15, Ktosiu napisał(a):

Szkoda że nadal nie ma Netfilxa z Atmos

Jak i na czym wykonales test?

Konto na Netflix jakie?

Nie zauwazylem u mnie problemow.

Narazie Adas

Posted

Już działa Netflix , był tylko problem z wersją aplikacji. Mam premium.

Teraz tylko problem z HbbTV na Shieldzie był  ale to mają poprawić w aplikacji. Po zmianie z playera już działa. 

Posted

Ktosiu, jak działa kodi na Shieldzie, różne opinie w necie, jaka jest prawda jak się sprawuje fanfilm ,android client ? pozdr

Posted

Powiedzcie, jaką najlepszą rozdzielczość ustawić na Nvidia Shield, żeby obraz w transmisjach live na „kopanej” był zbliżony do tej z sat?

Kombinuje z wszystkimi opcjami ustawienia rozdzielczości na Nvidia i na apkach C+ i Viaplay nie mogę uzyskać chociażby takiej płynności,

jak na tych samych aplikacjach zainstalowanych na LG B8? Na Oledzie płynność na obu apkach jest b. zbliżony do tej z sat., a na shieldzie moje oczy nie mogą przywyknąć na dłuższą metę z oglądania takiej transmisji. Płynność obrazu wydaje się być jakaś taka „sztuczna”. 😉Chyba, że android już tak ma. Nie mialem niestety do tej pory porównania WebOS->przystawki android.

Posted (edited)

Taką jaką ustawia box po podpięciu albo natywną TV. 

Nie wiem po co kombinujesz z ustawieniami i jaki to ma mieć sens przy miernej jakości transmisji. 

Nie piszesz nic jaka jest jakość streamu. 

TV ma procesor obrazu dostosowujący do swoich parametrów ekranu np do 120 Hz. W sumie nic nie robi i jak tylko "oszukuje" oko dodając dodatkowe klatki. Tylko wydaje się lepszy z aplikacji w TV kiedy jest praktycznie identyczny. 

Tak przy okazji im wyższa ilość klatek na sekundę materiału  to tym bardziej sztuczny będzie obraz. 

Edited by Ktosiu
  • Like (+1) 1
Posted

Ja tak nie zwracam uwagi na jakośc z Nvidia Shield bo raczej zawsze jest dobra jak box sam dostosuje się do TV zaraz po podłączeniu. 

Nie podałeś tylko jaki model dokładnie bo czasami różnice duże zwłaszcza w obrazie na wersji PRO  z 2017 i 2019, w nowszej jest lepszy procesor który obraz polepsza jakościowo jeśli tego wymaga. 

Inna sprawa to współpraca boxa z różnymi modelami  TV, po zmianie TV zawsze obraz będzie wyglądał inaczejniz na poprzednim aż się przywyczaisz. Jak dla mnie to na OLED zwykle wygląda wszytko sztucznie przez jakiś czas. 

Posted
16 godzin temu, pitbolo napisał(a):

Ktosiu, jak działa kodi na Shieldzie, różne opinie w necie, jaka jest prawda jak się sprawuje fanfilm ,android client ? pozdr

Kodi działa bardzo dobrze na Shieldzie używam praktycznie codziennie, smiga az milo 🙂

• Like (+1) 1
  • 1 month later...
Posted

Kodi wymiata na shield pro.

19.3:

Starting Kodi (19.3 (19.3.0) Git:20211024-49a04cd6a7). Platform: Android ARM 64-bit

19.4:

Starting Kodi (19.4 (19.4.0) Git:20220302-e12e66e019). Platform: Android ARM 64-bit

ARM Features: Neon enabled

Narazie Adas

Kodi Nvidia pro.jpg

Posted

Nie wiem, rozwiń może ten log dla wszystkich, a nie jak zawsze tajemniczy adaś przedstawia swoje drogie zabawki 😄

Nie potrzebuje porównywać bo jak pisałem preferuje plex jako agregator mediów.

Posted (edited)

Każdy Nvidia Shield ma już  PLEX i PLEX Media Server w systemie.

Jest po prostu z nim zintegrowany i umożliwia wykorzystanie  możliwości sprzętu w 100% korzystając z nich w odróżnieniu od PLEXA na innych boksach instalowanego jako aplikacja.  To nie jest to samo co na każdym innym boxie z Androidem. 

Serwer multimediów PLEX

PLEX Media Server na SHIELD TV obsługuje najbardziej zaawansowane funkcje serwera PLEX w urządzeniu do przesyłania strumieniowego o niskim poborze mocy (<10 W). 

Zaawansowane funkcje serwera PLEX obejmują:

- Sprzętowe transkodowanie A/V w czasie rzeczywistym

- Odczyt/zapis nośników w szerokiej gamie rozwiązań, w tym

* Dyski podłączone przez USB

* Pamięć masowa dostępna w sieci (NAS)

* Pamięć urządzenia SHIELD

-  Przesyłanie strumieniowo telewizji na żywo*  ( obsługa SAT>IP , DVB-I, częściowo HbbTV, stream z tunerów E2 )  

- Nagrywa i przesyła strumieniowo lokalne programy OTA do podłączonej lub sieciowej pamięci masowej*

- Automatyczne tworzenie kopii zapasowych zdjęć i filmów z urządzeń mobilnych z systemem iOS i Android**

Oczywiście wiele funkcji do działania potrzebuje płatnego abonamentu PLEX. 

Testując PLEX miałam podpięte 2x 1 Tb M.2 dyski , 3x udziały sieciowe ( tuner, NAS i komputer )  , podpięte 3 boxy ( Canal+ BOX 4k, drugi Shield i TV Philips.  Wszystko działało po prostu płynie w porównaniu do wcześniejszej konfiguracji na boxie Tanix X4  4 Gb ,  S905X4 z Androidem 

Edited by Ktosiu
Posted (edited)

Adaś tajemniczo coś tam o kodi, a ty mi copypaste o tym czym jest plex i że jest server jest preinstalowany bo shield to jedyny box ATV z SoC 64bit.

Nie powiem, kabaret lepszy niż na polsacie 😄

Edited by DSZUKYKL
Posted

Temat byl kodi i shield, szukasz "doznan" bo nie rozumie, uzytkownik nie pytal o Plex.

Ze mam pare zabawek, moge sobie porownac gdzie co i jak dziala.

Narazie Adas

Posted (edited)

Wciąż nie wytłumaczyłeś o co tobie chodzi w logu z kodi i co tam jest rewolucyjnego, że wymiata.

Może inny użytkownik forum wytłumaczy o co chodzi adasiowi? Bo to, że lubi drogie zabawki i przechwałki nimi to pamiętam z forum laki i tematach o dreamboxach itp. goliathach które skończyły się na renderach puszczonych w sieć 😄

Edited by DSZUKYKL