Jump to content
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.
Sign in to follow this  
Guest sp69

Image z NFS & FW

Recommended Posts

Guest sp69

Mam kilka pytan dotyczacych Image zainstalowanego na NFS.

Czy wam tez tak dlugo bootuje sie system z NFS? (okolo 5 min)

Czy komus udalo sie zainstalowac BootMenu jezeli wczesniej mial wgrany do flasha *.fwz?

Z wgramym do flasha *.img nie mam problemow jezeli chodzi o zainstalowanie BootMenu przez FlashWizard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o bootowanie to u mnie jest porównywalny czas z image który mam we flashu.

Jeśli chodzi 0 *fwz niestety nie mogę zainstalować tylko*img.

Po zainstalowaniu starszego image opartego na 1.06 tuner niestety nie wstaje czyli tak jak pisał Tworca chyba tylko 1.08 mogą chodzić na NFS.

Edited by tomazi1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest sp69
Jeśli chodzi o bootowanie to u mnie jest porównywalny czas z image który mam we flashu.

czyli cos jest u mnie z siecia

Jeśli chodzi 0 *fwz niestety nie mogę zainstalować tylko*img.

Dokladnie, na nfs mozna instalowac tylko pliki *.img albo *.multiboot.fwz Ja mialem na mysli cos innego, mianowicie to, ze jak mam we flashu zainstalowany plik *.fwz to FlashWizard nie moze zrobic na nim BootMenu, robi tylko jak mam we flashu *.img

Po zainstalowaniu starszego image opartego na 1.06 tuner niestety nie wstaje czyli tak jak pisał Tworca chyba tylko 1.08 mogą chodzić na NFS.

Oczywiscie, tutaj jest wymagane cramfs i squashfs wiec tylko wersja 1.08

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o bootmenu zainstalowałem celem sprawdzenie moda *fwz janka i bez problemu zrobił mi boot menu po czym zainstalował gemini i jupitera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z pełną odpowiedzialnością jeszcze raz powtórze bootuje się porownywalnie jak image z flasha.Musicie szukać przyczynie w sprzęcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety ale też mam problem.Dopoki chodzi komp jest wszystko dobrze ale po zresetowaniu(oczywiście komputera) potwierdzam że image bootuje się bardzo długo tak jakby nie mogł odnaleść ścieżki do plików.

Edited by tomazi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak u was ale ja już zgłupiałem.W sobote image z nfs uruchamiają się rewelacyjnie w niedziele jest lipa natomiast dzisiaj znowu super.Nie zmienialem nic w ustawieniach czyli przyczyny nawet nie można określić.

Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wielu próbach doszedłem do tego że problem nie tkwi w kompie tylko w Dreamie.Jeśli zainstaluje nowy image we flashu i nowy na NFS-ie to ten drugi uruchamia się normalnie.Natomiast po wielokrotnym instalowaniu i odinstalowywaniu z NFS start zaczyna się coraz bardziej wydłużać .Wniosek z tego taki że FW nie usuwa do końca wpisów z multibota i Dream zwyczajnie zaczyna się gubić.

Powtarzałe tą operację parokrotnie i za każdym razem z takim samym skutkiem.

Nie wiem tylko gdzie jest zapisywana ścieżka do image na NFS bo można byloby wyedytowac ten plik i wywalić błędne wpisy i prawdopodobnie problem wolnego uruchamiania przestał by istnieć.

Gdyby ktoś był zorientowany to proszę o podpowiedż .Proszę też o przeprowadzenie testów celem potwierdzenia tej teorii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku za pierwszym razem tez długo sie uruchamia (od nowa wgrane gemini 103 w flashu i hydra phoenix w nfs), tak wiec nie moge potwierdzić twojej teorii ( mozliwe ze jest słuszna ale tylko dla szczesliwców ktorym za pierwszym razem uruchamia sie krotko). U mnie musi być cos jeszcze, zauwazyłem za pierwsze 3 MB przesyłane sa szybko i jednostajnie, pozniej zas nastepuja zawsze przerwy pomiedzy kolejnymi małymi porcjami danych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A .. tutaj się podepnę... co prawda mam trochę inny problem jednak sprawa jest podobna.. Mam dbox2 i dreambox 5620S. Teoretycznie w dreamie nowszy sprzęt więc powinien ciut lepiej chodzić .... Bootowanie u mnie z nfs (tyle że jak używam RHEL 3 jako serwer nfs) idzie bez problemu choć czasami jest dziwna zagwostka .. wyłącze i włczę dreama i nie ma linka ... z dboxem i innym sprzetem wpiętym do tego przełącznika bądż nawet na ten sam przewód też nie ma problemów .. więc coś jest w dreamie tylko co ... wersji kernela też już kilka przetestowałem i dalej kicha ... nagrywanie na serwerze nfs to już tragedia na dreamie same kwadraty gdzie na dboxie 2 (karta 10Mbit HDX) żadnego problemu.. śmiga jak złoto nagrywanie jak w banku ..o ile tylko dysk się nie skończy ....zaczynam się zastanawiać czy nie wystawić na allegro tego dreama ...

Zrobiłem dodatkowy test :

# dd </dev/zero >/hdd/plik bs=1024k

średnia utylizacja ethernetu to ok 16 Mbitów, jak na mój gust trochę mało ale załużmy, że to jest ok. i tak wystarcza do nagrywania i do bootowania jednak na tych 16Mbitach zaczął gubić pakiety .. a to już nie jest ładne w sieci 100% na przełączniku i łaczach FDX strata ok 16% to sporo ...

Edited by adamski

Share this post


Link to post
Share on other sites

@boodzioo masz racje w moim przypadku też mogę powiedzieć że ta teoria to uległo zmianie.Rzeczywistym problemem okazały się stery do sieciowki.Po zainstalowaniu nowych od trzech dni image z sfu uruchamiają się naprawdę przyzwoicie w granicy 30-40 sekund.Przez ten okres wiele razy odinstalowywałem i od nowa instalowałem image i nie ma zmian.Mogę powiedzieć że uporałem z wszystkimi problemami.

Edited by tomazi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tomazi1

moge ci tylko pogratulowac uporu i dobrych pomyslow (np. z haslem dla admina) :rolleyes:

w moim przypadku nic to nie dalo :( (mam sieciowke na plycie MSI), napisz jaka masz sieciowke i jakie stery to moze zafunduje sobie taka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam najzwyklejszą sieciówkę na Realteku GF100TXR4 Geniusa,koszt 20 zł.Po zainstalowaniu sterów dołączonych do niej czas uruchamiania około 5 minut po zmianie około 30-40 sekund.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie coś temat umarł jak wygląda u was sytuacja?Powiem szczerze że FW 5.0 dał mi wiele satysfakcji.Na ten moment image z NFS uruchamia się nadal szybko mogę je naładować dodatkami aż do bólu i przede wszystkim nie mam problemu z 5600 BOOT w razie pomyłki.Jednym słowem dla mnie rewelacja.

Jeszcze dodam że nieograniczone możliwości konfiguracji bez ryzyka uwalenia Dreama.

Edited by tomazi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam zainstalowany Ommni NFS Enterprise 5.2 , sieciówka Realtek jakis najtańszy ,z tym że poszukałem do niej nowych sterów ,i WinXP prof. - bootowanie trwa ok 40 sekund ,licząc od momentu wybrania image'a z NFS'a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z tym NFS-em.......

...Proszę o pomoc !!!

 

 

Po trzech dniach - dalej nic, więc....

 

 

Czekanie trzy dni na jakąkolwiek odpowiedz, to dobie komputerow wiecznosc /w tym czasie sciagnalem dwie plyty DVD/.

Swoj problem uznaje za niebyły, widac wiedza na ten temat przerasta czytelnikow ....... offtopic :lol:

Edited by Greg200

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.