Jump to content
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.

maroD

Użytkownicy
  • Content Count

    13
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

1 Pozytywna

About maroD

  • Rank
    Nowy

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. czy o to chodziło? https://www.manualslib.com/manual/835965/Samsung-Le32b55-Series.html#manual download https://www.sendspace.com/file/7g7xrl download 2 https://www.sendspace.com/file/ng29ru
  2. Gdzie taki schemat można znaleźć? Trochę poszukałem i nie widzę.
  3. Odkręciłem płytę z transformatorem. Na tylnej stronie zauważyłem połączone paski (zaznaczyłem na zdjęciu). Czy one mogą być przyczyna usterki? Pewnie połączyły się od ciepła, bo cała okolica na płycie jest ciemniejsza, taka jakby opalona, przegrzana. Co to mogło spowodować? Jeśli przelutuję paski tak, żeby nie były połączone problem zniknie? No i czy nie powróci w krótkim czasie? Może to powodować buczenie transformatora? Jest dokładnie z drugiej strony.
  4. Zdjąłem tylną obudowę. Włączyłem telewizor. Nie ma podświetlenia. Dźwięk leci z głośników. Transformator nie buczy. Zmierzyłem napięcie w miejscach jak na foto. wynik zero. Ponownie uruchomiłem telewizor i był obraz. Mierzyłem w miejscu jak na foto poniżej. Napięcie było różne w zależności od kolejnego uruchomienia telewizora. Po jednym uruchomieniu było w granicach 35-40V. Innym razem 45-55V. Jeszcze innym razem ok 100V. Czasem napięcie skakało +-20V. Zawsze gdy było podświetlenie czyli telewizor działał jak należy, a transformator ze zdjęcia poniżej głośno buczał. Kilka razy nawet udało mi się usłyszeć dźwięk jak w momencie dotknięcia ze sobą 2 kabelków. Dźwięk spięcia. Nie wiem jak to inaczej nazwać. Ten transformator, a przynajmniej z tego miejsca słuchać buczenie gdy jest podświetlenie.
  5. Dziękuję za pomoc. Jak znajdę chwilę to zabieram się do działania i podzielę się wynikami.
  6. Nie widzę opcji edycji więc pisze nowego posta. Dioda może raz nie działać, a potem znowu działać?
  7. Czyli najpierw sprawdzić napięcie na wejściu w przewodzie A. Potem po odpięciu listew sprawdzić napięcie w gniazdach B. Na koniec w przewodach listew C sprawdzić oporność. Dobrze to rozumiem?
  8. Szukać przetwornicy czy inwertera? Jeśli mam taki sam inwerter jak na zdjęciu to znalazłem nowy identyczny za 50zł + darmowa przesyłka Poczta Polska (Mini-paczka) . Warto zaryzykować?
  9. Wczoraj z ciekawości włączyłem telewizor. O dziwo uruchomił się. Trochę pochodził, aż włączyłem dźwięk, wtedy podświetlenie zniknęło (wcześniej był podłączony do kina domowego i głośniki telewizora były wyłączone). Może to tylko zbieg okoliczności bo poprzednio chodził cały czas podpięty do kina domowego, a podświetlenie i tak zgasło. Zauważyłem również, że z tylnych górnych otworów wentylacyjnych słychać dźwięk prądu, takie jakby buczenie. Od dawna to było słychać myślałem, że tak ma być. Gdy podświetlenie się wyłączyło to buczenie ustało. Cisza. Z tego co wyczytałem to jest podświetlenie przez zimne katody (CCFL - Cold Cathode Flourescent Lamps), a nie LED. Tak wygląda mój telewizor po otwarciu (zdjęcia z neta):
  10. Witam Mam problem z telewizorem z tytułu. Pewnego razu podczas włączania błysnął i zniknęło podświetlenie. Odłączyłem go od zasilania, włączyłem i działał normalnie. Po kilku dniach po kilkunastu minutach od włączenia zgasło podświetlenie podczas oglądania. Dźwięk jest, reakcja na pilota jest. Po poświeceniu latarką na matrycę widać obraz. Można powiedzieć, że tv działa tylko nie ma podświetla. Od czego zacząć szukanie problemu? Czy to może być walnięty kondensator? Czy może coś poważniejszego np. inwerter, czy listwa podświetlająca.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.